Gewrichtsaandoeningen

Ergotherapie bij gewrichtsaandoeningen

Onze handen zijn een kostbaar bezit van ons lichaam. We gebruiken ze bij bijna alle (dagelijkse) bezigheden, als vanzelfsprekend. Maar wanneer de handen pijn doen en/of de  spierkracht is afgenomen als gevolg van bv. Artrose, dan zijn veel handelingen niet meer vanzelfsprekend.

  • Vraag jij je af hoe je ondanks pijnlijke gewrichten en/of verminderde kracht toch de voor jou belangrijke dingen kunt blijven    doen?
  • Vraag jij je af hoe je je gewrichten het beste kunt beschermen?
  • Vraag jij je af of de wijze waarop je activiteiten uitvoert, ook ergonomisch de beste wijze is voor je gewrichten?
  • Vind je het moeilijk om met pijn de juiste balans te vinden in de je bezigheden?

Wij helpen je graag op weg met behandeling en adviezen om dagelijkse handelingen mogelijk te blijven maken ondanks de gewrichtsaandoening.


“Ergotherapie vraag je toch omdat je je werk niet meer kunt doen? Toch niet voor je hobby? Echter in de wachtkamer van de fysiotherapeut zag ik een folder liggen van JIPA. Toch maar even kijken, dacht ik. Het eerste waar mijn oog toen op viel was een pottenbakkersschijf en toen wist ik: ik ga meteen bellen. 

Wat een ongelooflijke verandering is uit dat telefoontje voortgekomen! Al heel snel kwam Inge bij mij thuis en zij verdiepte zich in de werking van mijn weefgetouwen en ze bekeek de houding waarin ik zat te weven. Een aantal van haar suggesties kon ik al meteen uitvoeren, zoals de stoel wat dichter bij het getouw zetten en letten op mijn houding. Voor andere tips moesten er aanpassingen gemaakt worden aan de getouwen zelf. Na een uitvoerig consult bij mij thuis hield de betrokkenheid van Inge niet op. Zij mailde mij foto’s van aanpassingen zie zij thuis ‘eventjes’ in elkaar geknutseld had en die wij dan konden uitproberen. Haar betrokkenheid, begrip en deskundigheid heb ik als heel prettig ervaren.

Ik heb nu twee getouwen die veel minder belastend zijn voor mijn spieren en gewrichten om op te weven. Ik heb het vertrouwen dat ik mijn hobby, waar ik zoveel plezier aan beleef, nog heel lang kan blijven uitoefenen. Ik geniet nu weer van het weven. En oh ja, we hebben ook maar meteen even gekeken naar de stand van het stuur en het zadel van de fiets. Als je dan toch een ergotherapeute over de vloer hebt…..”

We zijn opzoek naar een ergotherapeut voor de doelgroep volwassenen. Klik hier voor de vacature