In deze rubriek vertelt één van onze collega’s over een mooi/dankbaar moment tijdens het werk als ergotherapeut. Vandaag deelt Renske haar verhaal.
Schooltaken gestructureerd aan leren pakken met Ergotherapie!
Begin van dit jaar kreeg ik een meisje van 6 jaar in behandeling. Het was moeilijk voor haar om mee te komen in de klas (groep 2). Het omzetten van informatie naar handelen is lastig voor haar. Onderliggend spelen faalangst en onzekerheid hierbij een grote rol. Na een periode van speltherapie, is ze ook doorverwezen naar de ergotherapie om het handelen in de klas weer mogelijk te maken.
Toen het meisje voor het eerst bij mij kwam, realiseerde ik mij weer hoe belangrijk het is om een goede vertrouwensband op te bouwen. En hoe belangrijk het is voor een kind om vertrouwen te hebben in je eigen kunnen. Door aan te sluiten bij de activiteiten die zij zelf leuk vindt om te doen, in haar geval bijvoorbeeld knutselen, zijn we begonnen met het opbouwen van de vertrouwensband. Door spelenderwijs samen aan de slag te gaan, kreeg ik een beeld van wat er lastig was voor het meisje maar kreeg ik ook haar kwaliteiten te zien. Door de nadruk te leggen op deze kwaliteiten en de mogelijkheden, kreeg het meisje steeds meer vertrouwen in zichzelf. Hierdoor durfde ze ook meer te doen. Hier hebben we weer op door geborduurd, door met strategieën aan de slag te gaan om taakjes meer gestructureerd aan te pakken. Weten hoe je taakjes aan kan gaan pakken en dit vervolgens zelfstandig uitvoeren, het planmatig werken, is een belangrijke vaardigheid welke kinderen nodig hebben op school. Doordat dit meisje al veel meer vertrouwen heeft gekregen in zichzelf, staat ze ook meer open om te leren. Hierdoor lukt het al steeds beter om de nieuwe strategieën eigen te maken en aan taakjes te beginnen.
Het is mooi om bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van jonge kinderen en ze voor te bereiden op groep 3. Bij de ergotherapie krijgen deze jonge kinderen begeleiding bij o.a. fijn motorische vaardigheden, zoals het knippen/plakken/kleuren/schrijven, maar ook bij procesvaardigheden zoals het planmatig werken.