Verschil ergotherapie en fysiotherapie
Wat is het verschil tussen ergotherapie en fysiotherapie?
Je hebt beide begrippen vast al vaak gehoord. Maar wat zijn de overeenkomsten en wat is het verschil tussen ergotherapie en fysiotherapie? Eerst de overeenkomsten. Het zijn allebei paramedische behandelmethodes die erop gericht zijn om het functioneren van de persoon te verbeteren. Dat is in veel gevallen een patiënt, iemand die om medische redenen hulp nodig heeft bij het dagelijks functioneren. En in beide gevallen krijg je eerst een gesprek om je exacte klachten te achterhalen. Dan wordt een plan van aanpak gemaakt met doelen en hoe die te bereiken. Maar wat is het verschil in ergotherapie en fysiotherapie?
Gezond? Dan geen ergotherapie of fysiotherapie
Zolang je lichamelijk en geestelijk fit bent, is het makkelijk: opstaan, tanden poetsen, aankleden, boterham smeren, thee zetten, op de fiets stappen, naar je werk gaan, boodschappen doen, kinderen ophalen, koken, een spelletje spelen, sporten, bedden verschonen … Een bezoek aan een ergotherapeut of fysiotherapeut staat niet in je agenda.
Onzeker voelen bij minder goede conditie
Zo vanzelfsprekend je deze dingen doet als je een goede conditie hebt, zo onzeker wordt je leven ineens als je lichamelijk of geestelijk minder fit bent. Bijvoorbeeld als je niet goed kunt staan. Je heupen, knieën en enkels worden dan stijf, jezelf wassen en aankleden gaan stroef, naar het toilet gaan wordt ineens een hele onderneming. Of je bent de controle over een arm of hand kwijtgeraakt. Dan besef je pas hoe vaak je twee handen nodig hebt.
Oorzaken verminderd functioneren
De oorzaak voor het verminderd functioneren van je lijf en hoofd kan erg verschillen. Het kan een directe aanleiding hebben, bijvoorbeeld een ongeval, blessure of operatie. In andere gevallen is niet zo’n duidelijke reden te geven. Misschien ben je door ziekte verzwakt of permanent verminderd bekwaam.
Verschil ergotherapie en fysiotherapie
Het is heel naar als je minder kunt dan voorheen. De ergotherapeut en fysiotherapeut kijken dan samen met jou naar wat je wel kunt. De ergotherapeut doet dat op verschillende terreinen:
- Persoonlijke verzorging
- Huishouden
- Verzorging van anderen
- Boodschappen
- Werk en hobby
- Verplaatsen
- Sporten
- Spel en school
Op al deze terreinen gaat de ergotherapeut onderzoeken of er hulpvragen spelen. Voor elke hulpvraag die je hebt, bekijkt de ergotherapeut wat jouw mogelijkheden zijn. De ergotherapeut zoekt naar oplossingen. Zij of hij maakt een analyse van de manier waarop jij taken uitvoert. Alle factoren die het handelen beïnvloeden, worden onderzocht. Afhankelijk van waar het probleem precies zit, zal de ergotherapeut je een andere manier van handelen aanleren (nieuwe strategie). De ergotherapeut kan je ook leren om met hulpmiddelen een betreffende taak uit te voeren. Zoals bijvoorbeeld douchen met een douchestoel.
Je fysieke mogelijkheden worden door de ergotherapeut onderzocht om te bepalen of verbetering mogelijk is. Daarbij wordt de hulp ingeroepen van een fysiotherapeut. De fysiotherapeut maakt voor jou een bewegingsprogramma zodat je met training de maximale bewegingsvrijheid terug krijgt. Op verzoek van de ergotherapeut kan de fysiotherapeut met je oefenen hoe je in en uit bed kunt komen, hoe je jezelf kunt ondersteunen bij het wassen en aankleden of wat de beste houding is bij het douchen of toiletbezoek. Samen proberen de ergotherapeut en de fysiotherapeut jou zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren.
Zoek je iemand die samen met jou kijkt naar jouw mogelijkheden? En die goed luistert naar jouw wensen om daar oplossingen voor de vinden? Dan horen wij graag van je!