Wat is fijne motoriek?

Wat is fijne motoriek?

Wat is fijne motoriek? Die vraag houdt je misschien bezig nadat je bent doorverwezen naar de ergotherapeut. Het uitvoeren van alledaagse handelingen is lastig voor je. En je weet inmiddels dat dit komt omdat je fijne motoriek niet goed werkt. Maar wat is fijne motoriek precies?

Hoe is het met jouw vermogen om te bewegen?

Motoriek bij mensen wil zeggen het vermogen om te bewegen. Hoe is het met jouw vermogen om te bewegen? Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen grove en fijne motoriek. Is lopen voor jou pijnlijk? Of kun je niet gericht tegen een bal schoppen? Dan is er mogelijk iets aan de hand met je grove motoriek. Andere voorbeelden van grove motoriek zijn zwaaien en wijzen.

Voorbeelden van fijne motoriek

Is het vasthouden van een pen voor jou lastig of heb je moeite met veters strikken? Dan gaat er misschien iets mis met je fijne motoriek. Andere voorbeelden van fijne motoriek zijn knippen, plakken of eten met een lepel.

Wat is fijne motoriek nog meer?

Het is een samenwerking tussen zintuigen, hersenen en spieren. Dat geldt overigens ook voor de grove motoriek. Je hersenen sturen signalen naar je spieren om met je handen iets vast te pakken, bijvoorbeeld een tandenborstel. Met je tastzin voel je of je de tandenborstel vast hebt en hoeveel spierkracht je nodig hebt om hem vast te pakken en op te tillen. Dat gaat vrijwel automatisch. Als kind heb je dit allemaal geleerd.

Kinderen en onhandigheid

Als je een baby een voorwerp in de hand stopt, sluiten de vingers er vanzelf omheen. De baby lijkt iets vast te pakken maar het is een grijpreflex. Als het kind ouder wordt, leert het grijpen, iets vastpakken tussen duim en wijsvinger, voorwerpen op elkaar zetten, knippen met een schaar, veters strikken, een pen vasthouden en schrijven. En natuurlijk nog veel meer! Kinderen leren deze vaardigheden vanzelf. Maar niet altijd. Sommige kinderen raken gefrustreerd omdat ze niet netjes binnen de lijnen kunnen kleuren. Of moeite hebben met het hanteren van fijne materialen als strijkkralen. En misschien koop je voor je kind liever schoenen met klittenband omdat het aantrekken van veterschoenen zo lang duurt. Herkenbaar?

Volwassenen en gehannes met de fijne motoriek

Ook volwassenen kunnen moeite hebben met veters strikken of tanden poetsen. Dat kan verschillende oorzaken hebben: de hersenen geven geen goede signalen af, de spieren zijn verzwakt, de zintuigen maken geen goede verbinding met het brein.

Ergotherapie Jipa

Hapert er iets in jouw fijne motoriek? Of dat van je kind? Dan gaan we samen kijken op welke vlakken je daar hinder van ondervindt en hoe we daar verbetering in krijgen. Denk aan persoonlijke verzorging en huishouden, studie en werk, vervoer en vrijetijdsbesteding. Jij bepaalt wat voor jou belangrijk is om nu aan te werken en wij zoeken naar de beste oplossingen. Stap voor stap met Jipa leer je om weer zelfstandig te handelen.

Wat is fijne motoriek toch belangrijk! Ga direct naar Jipa Ergotherapie.

We zijn opzoek naar een ergotherapeut voor de doelgroep volwassenen. Klik hier voor de vacature